måndag 2 juli 2012

Filminspelning - Valkyria

För många år sen var jag med och sminkade för en långfilm, och när en av skådespelarna ringde och berättade om sin idé till en ny långfilm, kunde jag inte tacka nej!

Anna, som spelar en av rollerna i Nasty Old People, har varit ledare för ett dramaläger för tjejer i Småland under många år och hon har, tillsammans med barnen under åren, skrivit en hel saga om alla "de som bor i skogen" runt lägret. (Det ligger väldigt isolerat i Smålands djupa skogar) 

Sagan handlar om olika folkslag, enbart flickor i 12-17årsålder (som de flickor som är på lägret) som utkämpar olika kamper och krig mellan varandra. Anna vill likna berättelsen med en blandning mellan Mio min Mio, Bröderna Lejonhjärta och Hungerspelen. 
Nu har sagan växt och blivit så stor och komplett att Anna vill förvandla alla dessa sagor till en långfilm, där det är barnen från lägret själv som spelar alla karaktärerna i filmen. 

Så när Anna var på filmfestivalen i Cannes pratade hon med olika sponsorer och föreningar om att satsa pengar i projektet. Det var flera som visade intresse för filmen, och de pratade väldigt starkt om att de ville försöka få tillbaka barnfilmen igen på de svenska biograferna. Barnfilmerna har ju nästan dött ut efter alla Astrid Lindgrens filmer och det är dags för en comeback! 
Därför behövde Anna min hjälp att sminka tjejerna för inspelningen av en 3 minuter lång teaser som skickas till de olika intresserade för att visa mer om filmen, och på så vis hoppas vi att de öppnar sina plånböcker till projektet. 

Norr om Älmhult, i de djupa skogarna av Småland, sminkade jag 15 tjejer till halvälvor som bor i skogen. 
De är en del av skogen och har organiska födelsemärken i ansiktet som växer under deras livstid. Det kan nästan liknas med tumörer eller rötter som växer över deras ansikten, nästan så de tar över. 
Dessa märken är ingenting som älvorna kan göra något åt eller ta bort, utan bara finns där, kanske både för kamouflage eller krigsmålningar. Alla tjejerna har olika mönster, så alla har sitt unika märke. 
Halvälvorna är också ett jagat folkslag som svälter i skogen. De har ett fåtal medlemmar av gruppen som är krigare som ska beskydda dem från allt ont som andra varelser kan göra. Därför är tjejerna sminkade med mörka ringar runt ögonen och de är smala och smutsiga. 


Närbild på sminket: 




TYSTNAD! TAGNING!


Krigartjejerna: 




Tjejerna sitter tålmodigt och väntar på sin tur att spela in sina repliker.











Vill ni veta mer om projektet så kan ni kolla in deras blogg!


1 kommentar: