onsdag 15 augusti 2012

Sightseeing in Ystad!

Igår så åkte Axel och jag till min kära hemstad för att njuta av sensommarens sista värme och lite kultur.
Axel som aldrig varit i Ystad innan (inte så att det räknas i alla fall!) ville se sig runt och vad är inte bättre än att ha en riktig original-Ystabo med sig!

Så vi åkte från Malmö runt kl.13 och började vår rundvandring.
Vi kikade på Klostret, Konstmuseet, Mariakyrkan, Stortorget, Norra Promenaden, Småbåtshamnen, Österports torg, Klosterkyrkan och alla de där mysiga små gränderna med gatuhus därimellan.
Jag berättade om alla sagor och sägner, som till exempel Bäckahästen och systrarna som ägde leksaksaffären, som Ystad är så kända för.

Gråbrödraklostret 



Bäckahästen som tog barnen ner i bäcken och dränkte dom.
Står som staty på Stortorget.  



Vi tog lite närmare titt på vart Wallander brukade fika och var fiktiva polisstation ligger. Det verkade vara ett måste om man är i Ystad. Ystadsborna själv är inte lika övertygande om att Wallander är så viktigt precis...
Det är ju på fiket Fridolfs som Wallander hänger i böckerna.



Fika Hos Morten måste man göra när man är i Ystad! Stans mysigaste café i hästlängder!
Det ligger på en innergård av bara korsvirkeshus och blir riktigt lummigt och mysigt. Det hänger kaffekannor i träden och växer kaffekoppar i rabatterna. Det hänger över mysiga lampor överallt, så det känns lite som man hamnat på Påskharen och Den galna Hattmakarens kafferep i Alice i Underlandet!
Här smaskade vi på den godaste cheesecaken med chocklad!



Efter en liten promenad hem till mina föräldrar och hämtade bilen, så körde vi ut till Sandskogen och stranden! Äta glass på Jakten är ett måste och sitta på bryggan.




Axel fick även lära sig massa nya fiffiga ord!
Det märks att Ystad ligger nära Österlen och har många underliga och finurliga uttryck på saker och ting. 
Som till exempel "Örla runt". Vilket betyder typ flumma omkring eller gå omkring utan mål. 
Eller uttrycket om det bästa man har, vilket sätts i en mening som till exempel "Bästa gåborts stekpannan". 
Det man hade på sig när man skulle gå bort (alltså gå på kalas och inte dö!) var ju det bästa man hade! Och det gör att allt som är det bästa man har, passar in i uttryck "Min bästa gåborts .....". 

1 kommentar:

  1. Jag vill också äta cheesecake på Mortens! Vi hamnar ju bara på Mariacafét ju ;) Låter som att ni hade en mysig dag! puss

    SvaraRadera